Alternatieve geneeswijzen of natuurgeneeskunde

Alternatieve geneeswijze of natuurgeneeskunde is voor mij een geneeswijze die uitgaat van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, met aandacht en bewustwording voor wat bijdraagt aan gezondheid en wat niet. Dit omvat een breed scala aan behandelwijzen en adviezen over o.a. reinigen (ontgiften, detox), voeding en dieet, beweging, natuurlijke middelen en supplementen. In de moderne tijd is er een uitbreiding gekomen door de kennis van natuur- en scheikunde en van de functie van voedingsstoffen en diverse voedingsmiddelen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van speciale dieetvormen en de toepassing van voedingssupplementen (vitaminen, mineralen, aminozuren, etc.).

 

Als we om ons heen kijken, zien we dat de natuur over het vermogen van zelfherstel beschikt. Zieke dieren in de vrije natuur vinden zelf hun genezende kruiden en reinigen hun lichaam door te vasten. Ook kleine kinderen weigeren voedsel als ze ziek zijn.

 

De natuurgeneeskunde kijkt anders naar ziek zijn en kan ziekteverschijnselen herkennen wanneer de gangbare geneeskunde nog geen meetbare afwijkingen vindt. Bovendien is de natuurgeneeskunde niet gericht op het wegwerken van ziekteverschijnselen, maar op het actief verbeteren van de omstandigheden, zodat het lichaam zichzelf geneest. Volledige genezing is vaak alleen mogelijk wanneer u zelf ook inzicht heeft in de oorzaak van de klachten, zodat u zelf een actieve rol kan spelen in het wegnemen van oorzaken. Er is niet altijd één oorzaak en door mijn benadering komen zowel oorzakelijke factoren uit het verleden als ook in de huidige leefwijze aan het licht.