Homeopathie
Homeopathie heeft het uitgangspunt dat ‘het gelijke met het gelijke bestreden dient te worden, om zo het zelf-herstellend vermogen van het lichaam te activeren’. Hiervoor worden plantaardige middelen gebruikt, maar ook middelen van een minerale of dierlijke afkomst.
In mijn praktijk maak ik gebruik van klinische homeopathie. Dit is een richting in de homeopathie die zich meer richt op de feitelijke klacht. Ik kies dan vaak voor een homeopathisch geneesmiddel dat is samengesteld uit meerdere componenten.
Kruidengeneeskunde of fytotherapie
Kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie, ('behandeling met planten') genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. Fytotherapie wordt vaak ten onrechte aangeduid met de term 'homeopathie'.
Fytotherapie is gebaseerd op het principe dat planten inhoudsstoffen bevatten, die een effect hebben op mens en dier. Zorgvuldig toegepast kunnen deze een heilzame werking hebben. Om een optimaal effect te bewerkstelligen wordt er juist géén gebruik gemaakt van verdunningen. In een enkel geval gebeurt dit wel, maar alleen als een plant in onverdunde vorm te toxisch (‘giftig’) is. Het betreft dan een kwestie van veiligheid.
Wetenschappelijk gezien hebben de medicijnen van de reguliere geneeskunde en fytotherapeutische medicijnen overeenkomsten. Beide gaan uit van het mechanisme dat de symptomen van een ziekte worden opgeheven door een tegengestelde werking van het geneesmiddel ten opzichte van de ziekte.